the leavers / Lisa Ko


In the leavers beschrijft Ko het verhaal van Deming Guo en zijn moeder Polly. Polly werkt in een Chinese nagelsalon in New York, en ze woont met Deming, haar vriend, zijn zus en haar kind in een 1 kamer appartement in de Bronx. Op een dag gaat Polly naar haar werk, maar ’s avonds komt ze niet thuis. Als ook de vriend van Polly verdwijnt, wordt Deming ter adoptie af gestaan. Vanaf dan heet hij Daniel Wilkinson en bestaat zijn nieuwe gezin uit twee witte professoren, ver weg van de stad en alles wat hij kent. Het verhaal gaat over Daniel, die moet opgroeien in deze nieuwe omgeving, en ook over Polly, die moet leven met het feit dat ze haar zoon heeft achtergelaten.

Het mooiste van lezen, vind ik het leren kennen van heel nieuwe werelden. En dat doet the leavers absoluut: van het dorpje waar Polly opgroeide, het appartement in de Bronx, naar de suburb waar Daniel terecht komt en het nieuwe leven van Polly. Alles wordt even mooi beschreven, waardoor ik van al deze werelden een voorstelling kon maken.

En hoewel het met sommige personages lastig te identificeren was, maakte dit de spanning in het boek. Waarom verlaat een moeder een kind? Wat als je zoveel kansen krijgt, maar ze niet aangrijpt? Ik wilde de personages begrijpen en daardoor ook doorlezen!

Op de cover staat een quote van Ann Patchett: Lisa Ko’s novel is beautifully written, ambitious and moving, but it’s more than that: if you want to understand a forgotten and essential part of the world we live in, The leavers is required reading. En dat is precies wat het is: niet alleen prachtig beschreven, maar ook een deel van onze wereld die we niet vaak zien, maar die we absoluut onder ogen moeten komen!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.