bookmarks #1

In deze reeks deel ik boeken waar ik naar uit kijk, mijn favoriete podcasts en series/documentaires, en nieuws rondom boeken. Lees je mee? πŸ™‚

Op mijn to be read lijstje voor de komende tijd:

 • The man they wanted me to be / Jared Yates Sexton
  Sexton beschrijft zijn jeugd in Indiana, waar hij te maken krijgt met stereotype opvattingen over mannelijkheid. Hij onderzoekt niet alleen zijn eigen opvoeding, maar ook historische, psychologische en sociologische bronnen. Wat is mannelijkheid, waar komt het vandaan, en welke schade ondervinden zowel mannen als vrouwen door toxic masculinity?
  Waarom wil ik dit lezen? Een nieuw perspectief op een veel gevoerde discussie. Zo was er vorige week een artikel over hoe mannen in Nederland minder vaak ouderschapsverlof opnemen uit schaamte. En ik zag de ‘Follow this’ aflevering over men’s rights, die inzicht geeft in de wereld van mannenrechtenactivisten. Het lijkt me interessant om meer te lezen hierover, hopelijk is het genuanceerd en met verschillende perspectieven!
 • Girl, stop apologizing / Rachel Hollis
  Rachel Hollis heeft niet alleen al een bestseller op haar naam staan, ze heeft ook een miljoenenbedrijf. Als ondernemer zag ze te vaak vrouwen die niet durven doen waar ze goed in zijn, omdat ze bang zijn voor falen, wat anderen wel niet denken en schaamte. Een quote: ‘she knows that women have been taught to define themselves in light of other people – whether as wife, mother, daughter or employee – instead of learning to own who they are and what they want‘. Hollis beschrijft de excuses die vrouwen zichzelf vertellen en mee moeten stoppen, wat ze wel moeten geloven en welke skills je helpen je doelen te bereiken en te geloven in jezelf!
  Waarom wil dit lezen? GIRLPOWER! Ik vind het heerlijk om succesverhalen te lezen van andere vrouwelijke ondernemers – #vrouwelijkeondernemers is één van mijn favoriete Instagram-hastags! Ik luister graag de podcast van Amy Porterfield, waar Rachel Hollis een keertje te gast was. En dat smaakte naar meer!
 • There there / Tommy Orange
  Het eerste boek van Orange en direct lovende kritieken: ‘a wondrous and shattering portrait of an America few of us have ever seen’. There there draait om een powwow, een groot event voor Native Americans. Twaalf personages reizen af naar dit event, elk met hun eigen verhaal. De een probeert het contact terug te krijgen met haar familie, de ander heeft zichzelf traditionele dans aangeleerd met behulp van Youtube-video’s en wil op de powwow voor het eerst dansen voor publiek. En zo zijn er meer verhalen, op een achtergrond van een niet vaak vertelde geschiedenis: een met een erfenis van tradities en spiritualiteit maar ook misbruik en verslavingen. De Groene Amsterdammer: ‘niet zomaar een roman over hedendaagse indianen, het is een roman over het belang van mythes, over tradities en de soms verstikkende werking daarvan, over het leven in het huidige Amerika en hoe dat huidige Amerika gevormd is’.
  Waarom wil ik dit lezen? Dit is mijn favoriete genre: fictie gecombineerd met een thema waarover we (te) weinig horen. Ik vind het belangrijk en heel boeiend om via een boek een nieuwe wereld te leren kennen. Dus ik hoop dat there there me dit gaat brengen! πŸ™‚

De laatste twee boeken zijn al onderweg! Ik ben heel benieuwd! Via Instagram zal ik jullie op de hoogte houden. πŸ˜‰

En soms wil je gewoon liever luisteren dan lezen. Ik raad je met liefde deze podcasts aan:

 • How to fail by Elisabeth Day: dit wil je luisteren als je zin hebt in een goed gesprek. Elisabeth Day laat haar gasten een aantal momenten uitkiezen waarop ze faalden. Dat kan van alles zijn: een mislukt huwelijk, niet perfectionistisch zijn, een laag cijfer voor een middelbareschool-toets of weggestuurd bij een stage. Kan de beste overkomen blijkbaar, want al haar gasten zijn zonder uitzondering succesvol in allerlei branches. En dat kan een hele opluchting zijn als je zelf – net als iedereen – weleens faalt!
 • Het leven, een gebruiksaanwijzing: al een oude podcast, maar daardoor niet minder leuk! Elke aflevering vertellen een paar mensen hun verhaal rondom een thema, bijvoorbeeld ‘hoe de juiste keuze te maken’ en ‘hoe te vergeten’. Maar het allerleukste vind ik de 85 jarige presentratice, die elke aflevering aankondigt met ‘ik heb de nodige levenservaring, dus ze hebben mij gevraagd dit programma te presenteren’ en in elk intro ook iets uit haar eigen leven deelt.

Heb je een boek of podcast die in dit rijtje thuis hoort? Laat het me weten via instagram of stuur me een berichtje. Dat vind ik leuk! πŸ™‚

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.