the Circle / Dave Eggers

Ik beweer graag dat Dave Eggers een van mijn favoriete auteurs is. Ik vond bijvoorbeeld The Monk of Mocha fantastisch! En ook A Hologram for the King heb ik met veel plezier gelezen. Maar het meest bekende boek van Eggers had ik dus nog nooit gelezen. Daar moest verandering in komen! En dus begon ik met hoge verwachtingen aan the Circle.

Werden de hoge verwachtingen waargemaakt? Ja! In het dagelijks leven denk ik eigenlijk nooit na over privacy en mijn social media gebruik, mijn Google Home, of de AI die daarachter schuil gaat. The Circle zette me daar wél over aan het denken. Er gaat geen dag voorbij zonder Instagram, maar wat zijn de grenzen van dit bedrijf? Hoe ver laat je technologie je leven beïnvloeden?

Ok, even terug naar het begin. The Circle gaat dus over technologie. En specifieker over Mae, een jonge vrouw aan het begin van haar carrière. Via een vriendin krijgt ze een baan bij the Circle: het grootste internetbedrijf van de wereld. Ze is blij met alle kansen die de baan haar biedt, de uitdagingen, alle luxe en zelfs een zorgverzekering voor haar zieke vader. Mae kan haar geluk niet op! Maar langzaamaan wordt the Circle steeds veeleisender. Er zijn meer en meer beeldschermen, sociale verplichtingen en het leven buiten the Circle raakt verderweg. Ondertussen groeit Mae binnen the Circle door naar een alsmaar publiekere rol. De grens tussen publiek en privé raakt steeds verder uit het zicht.

Het onderwerp sprak me dus erg aan, maar hoe zit het met de schrijfstijl? Eerlijk is eerlijk: soms dwaalde ik een beetje af bij het verhaal. Beschrijvingen of gedachten duurden me hier en daar iets te lang. Terwijl in het verhaal zoveel gebeurde; dáár wilde ik mee verder! Dus soms skipte ik stiekem een halve bladzijde om verder te kunnen lezen.

Want verder lezen wilde ik! Ik kreeg het gevoel mee gezogen te worden in the Circle, doordat er (bijna) geen hoofdstukken zijn kreeg ik datzelfde gevoel als Mae: je kunt niet anders dan verdergaan. En ik moet eerlijk zeggen: door het einde was ik ook nog wat verrast!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.