bookmarks #2

In deze reeks deel ik boeken waar ik naar uit kijk, mijn favoriete podcasts en series/documentaires, en nieuws rondom boeken. Lees je mee? 🙂

Gisteren werd de Booker Prize longlist bekend gemaakt! Deze Booker Prize wordt elk jaar uitgereikt aan een boek dat geschreven is in het Engels. En zelfs een nominatie voor de longlist is al een hele eer! Hier kun je de longlist vinden. Ik zou graag álle boeken van de longlist lezen, maar ik ga sowieso beginnen met Lost Children Archive! Welk boek van de lijst wil jij nog lezen?

Middle England – Jonathan Coe
De Brexit-roman wordt dit boek ook wel genoemd. In Middle England beschrijft Jonathan Coe de levens van de personages in een periode van grote veranderingen. Ian en Sophie zijn net getrouwd en hebben ieder een ander idee van de toekomst van hun land en – misschien – over de toekomst van hun relatie. Doug, een politiek commentator, schrijft gepassioneerde columns over de arm-rijkverhoudingen vanuit zijn onbetaalbare appartement in Chelsea, terwijl zijn dochter juist alles doet om sociale gelijkheid te bevorderen. Benjamin Trotter heeft moeite met zijn middelbare leeftijd en probeert nog één keer iets nieuws in zijn leven. Dit is het verhaal van het moderne Engeland. Een verhaal van nostalgie en verwarring, van teleurstelling en woede.
Ik ben dol op internationale politiek (niet voor niets heb ik ook politicologie gestudeerd), dus deze combinatie van politieke ontwikkelingen in een boek klinkt mij als muziek in de oren. Het boek kocht ik al een tijdje geleden, maar ik ben er nog niet aan begonnen. Dus dat wordt tijd (vooral nu de Britten deze week een opvolger van Theresa May krijgen)!

Sorry I’m late. I didn’t want to come – Jessica Pan
Eerder schreef ik al wat over introvert zijn en graag tijd alleen doorbrengen. As we speak zit ik dan ook heerlijk een boek te lezen en deze blog te tikken in een coffee company in Amsterdam. Maar soms verlang ik er naar wat meer extravert te zijn. En dat is precies waar dit boek over gaat: een introvert die besluit een jaar lang extravert te gaan leven. Ik verwacht een feest der herkenning!

The Travelers – Regina Porter
Nog een boek dat past bij de tijdgeest. In The Travelers volgt Regina Porter twee families vanaf de burgerrechtenbeweging in de jaren 50 tot Barack Obama president van de Verenigde Staten wordt.
Agnes Miller, een jonge zwarte vrouw, wordt met haar vriendje op een verlaten weg in Georgia door de politie aangehouden. Het is 1966, en de verschrikkelijke gebeurtenissen die dan volgen laten diepe sporen na in Agnes’ leven.
James Vincent, geboren in 1942, is een kind van gescheiden ouders uit een wit arbeidersmilieu. Hij ontworstelt zich met moeite aan zijn kansarme jeugd, en als beginnend advocaat ziet hij zijn toekomst met vertrouwen tegemoet.
Terwijl de jaren voortschrijden, kruisen de levens van Agnes en James elkaar steeds vaker. De keuzes die ze maken hebben invloed op de ander, en de gevolgen worden overgedragen van generatie op generatie

En verder:
Ik heb ‘m zelf nog niet geluisterd, maar ben dat wel van plan om dat heel snel te gaan doen. Deze week in de New York Times book review podcast is Colson Whitehead te gast en praat hij over zijn nieuwe boek The Nickel Boys. Ik hoop dan ook snel aan het boek te beginnen, want ik vond The Underground Railroad heel erg mooi!

Heel mooie covers, maar verder mogen deze boeken wat mij betreft dicht blijven. De Volkskrant maakte een rubriek over de stereotiepe meisjesromans, met titels als ‘Maja’s grote liefde’ en ‘Een toekomst voor Ellie’ uit de vorige eeuw. Gelukkig zijn meisjes in boeken inmiddels veel meer dan ‘brave, liefhebbende moeder en huisvrouw’!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.