Liefs uit… mijn boek!

Boeken kunnen je het gevoel geven dat je tijdelijk getransporteerd wordt naar een andere plek, naar andere landen, culturen en tijden. Soms vergeet ik echt mijn omgeving, omdat de plek uit het boek helemaal voor me gaat leven.
Vandaag deel ik een lijstje met boeken waarbij ik dat gevoel nog een beetje extra had. Lees je mee?

1. Ik ben niet bang – Niccolo Ammaniti
Ik ben niet bang speelt zich af in een piepklein Italiaans dorp. Terwijl de volwassenen binnen schuilen tegen de hitte – het is de heetste zomer ooit – zoeken de kinderen uit het dorp het avontuur op. Tijdens een van hun fietstochten doet de negenjarige Michele een ontdekking: de volwassenen uit het dorp blijken een groot, verschrikkelijk geheim te hebben. Welke risico’s durft Michele te nemen?
Niet alleen vond ik dit boek heel spannend (de eerste keer las ik het in één avond uit!), ik vond de beschrijvingen van het dorpje ook heel mooi. En ik kon de hitte bijna voelen!

2. Kleine helden – Almudena Grandes
Kleine helden is als een mozaiek: alle personages samen vormen een prachtig beeld van de Madrileense volksbuurt waarin ze wonen. Het verhaal speelt zich af tijdens de economische crisis. Geen van de personages is daar schuldig aan, maar ze moeten wel met de gevolgen van de crisis dealen. Met elkaar weten ze het hoofd boven water te houden en proberen ze hun buurt nieuw leven in te blazen.
Ik heb dit boek al jaren geleden gelezen, maar het is me altijd bij gebleven. Ik herinner me dat ik me helemaal thuis voelde in de buurt in Madrid. Door de verschillende personages en de sfeer vond ik het een hartverwarmend verhaal!

3. The monk of Mokha – Dave Eggers
Yes, mijn lievelingsboek mag op dit lijstje niet ontbreken! Het verhaal speelt zich af in de VS en in Jemen. De 24-jarige Mokhtar werkt als portier voor een appartementencomplex. Dan raakt hij gefascineerd door koffie, en met name de rol die Jemen speelde in de historie van de koffieboon. Hij is vastbesloten de Jemenitische koffiehandel nieuw leven in te blazen!
Vooral Jemen vond ik fascinerend om over te lezen. De cultuur, het landschap, en de oorlog die alles verwoest – het kwam allemaal tot leven. Ik kan dit boek alleen maar aanraden. 🙂

4. De ondergrondse spoorweg – Colson Whitehead
Het nieuwe boek van Whitehead is inmiddels al uit, maar De ondergrondse spoorweg is ook zeker de moeite waard! Geen licht vakantie-boek, maar tijdens het lezen voelde ik me helemaal meegesleept in het verhaal. En daarom vond ik dat het boek ook op dit lijstje moest.
De ondergrondse spoorweg gaat over Cora. Zij weet niet beter dan dat haar leven zich afspeelt op de plantage, waar ze als slavin op het land moet werken. Maar dan besluit ze te vluchten. Wat volgt is een lange, huiveringwekkende reis door de zuidelijke staten van de VS, via het netwerk van de ondergrondse spoorweg, op weg naar de vrijheid in het noorden.

5. Wees onzichtbaar – Murat Isik
Veel dichterbij huis: wees onzichtbaar speelt zich af in de Amsterdamse Bijlmer. Daar groeit Metin op in een flat, met zijn zus, zorgzame moeder en gewelddadige vader. Terwijl Metin en zijn zus opgroeien, en zijn moeder zich emancipeert, komen ze steeds vaker in opstand tegen hun vader en echtgenoot. Ook de Bijlmer verandert: van groot, nieuwbouwproject naar de getto van de stad.

Ik ben benieuwd: welk boek gaf jou het gevoel op een andere plek te zijn?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.